Rode Duivels – “Spelen op het EK tegen twee gastlanden en dat is zonde”

Rode Duivels -
Rode Duivels - "Spelen op het EK tegen twee gastlanden en dat is zonde"

We zijn anderhalve week voor de EK-loting en dus moeten de ballen met daarin de namen van de landen nog uit de bokalen komen in Boekarest, maar de Rode Duivels zijn nu al zeker van groep B met daarin Rusland en Denemarken. Enkel achter de naam van het vierde land staat nog een vraagteken. Dat betekent dat de Rode Duivels komend jaar nog eens naar Sint-Petersburg mogen om er Rusland voor eigen publiek in de ogen te kijken. Tegen Denemarken wordt er in Kopenhagen gespeeld. Ons land heeft dat vooral aan zichzelf te danken na het debacle met het Eurostadion. Als dat er wel was gekomen, speelden de Rode Duivels minstens twee keer voor eigen volk. “We spelen tegen twee gastlanden en dan zal het thuispubliek er telkens volledig achter staan. Het is toch wel zonde. Het was een ongelooflijke kans om samen met de fans voor een prachtige herinnering te zorgen, maar we hebben nu eenmaal geen EK-stadion. Onze fans zijn geweldig, dat bewezen ze vandaag nog maar eens”, stelde Roberto Martinez.
Van de zes reekshoofden hebben er met Italië (groep A/Rome), Spanje (groep H/Bilbao), Engeland (groep D/Londen) en Duitsland (groep F/München) vier een speelstad op het toernooi, dat voor de gelegenheid in twaalf steden over heel Europa gespeeld wordt. Aangezien er tijdens de loting zes groepen van vier landen gevormd moeten worden en vier reekshoofden omwille van hun speelstad al aan een groep worden toegewezen, blijven er voor de overige reekshoofden België en Oekraïne met groep B (toegewezen aan Rusland en Denemarken) en groep C (toegewezen aan Nederland) welgeteld twee mogelijkheden over. Door de meer dan gespannen situatie tussen Rusland en Oekraïne mogen beide landen echter niet in dezelfde groep uitkomen, waardoor Oekraïne naar groep C moet en er voor de Duivels groep B overblijft, met Rusland en Denemarken als tegenstanders, in het Krestovskistadion in Sint-Petersburg en het Parkenstadion in Kopenhagen.
De troepen van Roberto Martinez vermijden in de groepsfase zo wel de sterkste landen, maar als spannend kan het hele gebeuren toch ook niet omschreven worden. Dan maar naar Boekarest om de vierde tegenstander te weten te komen? De kans daarop is slechts één op drie. Bij de loting zijn in de vierde pot immers vier plaatsen overgehouden voor de barragewinnaars uit de Nations League, die pas eind maart gekend zijn. Als daaruit nog een land zou komen dat eveneens een speelstad heeft, zoals bijvoorbeeld Schotland met Glasgow, moet dat land aan die groep in kwestie toegewezen worden en moet (een deel van) de loting op 1 april nog eens overgedaan worden.

Bron: Belga