Klok tikt voor nieuwe regering in Israël: mogelijk nieuwe verkiezingen

Klok tikt voor nieuwe regering in Israël: mogelijk nieuwe verkiezingen

Israël staat binnenkort mogelijk voor de derde stembusgang op minder dan een jaar tijd. Vanavond verloopt voor Benny Gantz, leider van de centrumpartij Blauw-Wit, de deadline om een regering gevormd te krijgen. Gisterenavond had Gantz nog een gesprek met premier Benjamin Netanyahu, maar het lijkt er niet op dat dat een doorbraak heeft opgeleverd. De deadline verloopt om middernacht (23 uur Belgische tijd). De extreemrechtse Avigdor Lieberman, die een sleutelrol kan spelen in het goedkeuren van een coalitie, heeft vandaag alvast duidelijk gemaakt dat hij noch Netanyahu, noch Gantz zal steunen. Als Gantz mislukt dan heeft de Knesset 21 dagen de tijd om een meerderheid van 61 parlementsleden te vinden die een kandidaat-premier steunt. Gantz, Netanyahu of elk ander parlementslid hebben dan 14 dagen de tijd om een regering te vormen. Maar als geen enkel Knesset-lid de nodige steun verzamelt, of er niet in slaagt een nieuwe regering te vormen, dan moeten er nieuwe verkiezingen komen.

“Met de huidige stand van zaken zijn we op weg naar nieuwe verkiezingen”, zei Lieberman, leider van het nationalistische Israël Ons Thuis. Lieberman zegt een regering van nationale eenheid te verkiezen.

Israël trok in april naar de stembus, en in september opnieuw. Het resultaat van september maakte de vorming van een regering nog moeilijker, omdat Gantz of Netanyahu geen meerderheid behaalden. Gantz zegt een grote coalitie te verkiezen, maar niet met het Likoed van Netanyahu. De huidige premier riskeert nog altijd een proces over corruptie. Begin volgende week wordt de beslissing daarover verwacht van de Israëlische procureur-generaal.

Gantz kreeg de kans een regering te vormen nadat Netanyahu niet genoeg steun kreeg voor zijn voorkeurscoalitie. Hij had 29 dagen de tijd.

bron: Belga