Gevangenisdirectie Sint-Gillis kreeg geen klachten van gedetineerden over ratten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voorbije maanden heeft de directie van de gevangenis van Sint-Gillis van geen enkele gedetineerde een klacht gekregen over de aanwezigheid van ratten in de cellen. Dat zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen, vandaag in een reactie op berichtgeving in Het Laatste Nieuws en De morgen. De twee kranten schrijven vandaag dat de 22-jarige M. een strafklacht heeft ingediend tegen de Belgische overheid. Hij zit in voorhechtenis in de gevangenis van Sint-Gillis, en kan de ratten in zijn cel niet meer verdragen. "De ratten kruipen er 's nachts over zijn lichaam en vreten aan zijn kleding en zijn eten. Mijn cliënt geniet het vermoeden van onschuld, maar wordt in feite gefolterd door de overheid", zegt zijn advocaat Frank Scheerlinck.

Maar volgens het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen was er de voorbije maanden "absoluut geen probleem met ongedierte in de gevangenis van Sint-Gillis". "De directie van de gevangenis van Sint-Gillis heeft de voorbije maanden geen klachten van gedetineerden ontvangen over de aanwezigheid van ratten op de cel. Ook de Commissie van Toezicht kreeg hier geen klachten over", zegt woordvoerster Van De Vijver.

Ze benadrukt dat er tal van maatregelen werden genomen om ratten buiten te houden, waardoor het probleem onder controle is. Zo werden de voorzetramen hersteld en werden enkele maanden geleden een aantal openingen in de muren en de grond gedicht. "Wij zijn heel alert als het om ongedierte gaat. Van zodra er maar één rat gesignaleerd wordt, wordt een gespecialiseerde ongediertefirma onmiddellijk verwittigd", aldus de woordvoerster.

bron: Belga