Boliviaanse presidente zou verkiezingen aankondigen – zeker 6 doden bij rellen in El Alto

Boliviaanse presidente zou verkiezingen aankondigen - zeker 6 doden bij rellen in El Alto
Boliviaanse presidente zou verkiezingen aankondigen - zeker 6 doden bij rellen in El Alto

De interim-presidente van Bolivia, Jeanine Añez, heeft vandaag gezegd dat ze de komende uren algemene verkiezingen zal afkondigen om een einde te maken aan de politieke crisis die het land sinds 20 oktober treft. Bij botsingen tussen aanhangers van de afgetreden president Evo Morales en veiligheidstroepen in de stad El Alto zijn gisteren zeker zes personen gedood. “Bij Gods wil, vandaag zullen we verkiezingen afkondigen, zoals het hele land eist”, zei Jeanine Añez (52) aan de pers.

Bolivia kampt sinds een maand met een zware crisis als gevolg van de omstreden verkiezing van Evo Morales voor een vierde mandaat. De eerste inheemse president van het land nam na de verkiezingen ontslag en vluchtte naar Mexico. Sindsdien betogen zijn aanhangers dagelijks in de straten van La Paz en sommige provinciesteden om het vertrek van Jeanine Añez te eisen.

De politiek crisis kostte al 27 personen het leven en honderden anderen raakten gewond. In Cochabamba, een bolwerk van Morales, werden vrijdag negen mensen gedood bij botsingen met de politie en het leger. Gisteren vielen in El Alto behalve zes doden ook dertig gewonden toen soldaten en politieagenten blokkades van betogers opruimden om de weg vrij te maken voor tankwagens, meldde de ombudsdienst van de staat. In de winkels en restaurants van La Paz ontstaan ondertussen voedseltekorten door de blokkades van wegen naar de landbouwstreken van Bolivia.

De interim-regering neemt deel aan een dialoog die de Kerk maandag op gang bracht met alle betrokken partijen en de burgersamenleving.

Bron: Belga