Arabische Liga houdt spoedvergadering over Israëlische nederzettingen

Arabische Liga houdt spoedvergadering over Israëlische nederzettingen

De Arabische Liga gaat volgende week een spoedvergadering houden om het besluit van de Verenigde Staten rond de Israëlische nederzettingen te bespreken. Maandag besliste de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, om de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet langer te beschouwen als een schending van het internationale recht. De Arabische ministers van Buitenlandse Zaken zullen maandag een overleg houden over de koerswijziging van de Verenigde Staten, zei de Palestijnse ambassadeur in Caïro. De beslissing van de Verenigde Staten is onderdeel van een pro-Israëlpolitiek van president Donald Trump en zijn regering. Eerder verhuisde zijn bestuur de Amerikaanse ambassade al naar Jeruzalem en gaf het Israël de erkenning voor de soevereiniteit over de Golanhoogte.

In de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem leven naar schatting meer dan 600.000 Israëliërs in 200 nederzettingen. Er wordt steeds bijgebouwd, waardoor de Israëlische nederzettingen zich alsmaar uitbreiden in het Palestijnse gebied.

De VN-Veiligheidsraad vroeg in 2016 een volledige stopzetting van de bouw van de nederzettingen en keurde een resolutie goed die hen een schending van het internationale recht noemt.

bron: Belga