Sneeuwdek van 15 centimeter in Hoog België mogelijk

Sneeuwdek van 15 centimeter in Hoog België mogelijk

Op vele plaatsen valt vandaag neerslag. In Hoog België valt er nog enkele centimeters bijkomende sneeuw op de reeds bestaande sneeuwlaag, waardoor plaatselijk een sneeuwdek van 15 centimeter of meer mogelijk is. Dat meldt het KMI. Maandagnamiddag blijft het zwaarbewolkt, behalve in het westen waar enkele opklaringen mogelijk zijn. De maxima schommelen maandag tussen 1 graad in de Hoge Venen en 10 graden aan zee. Aan zee waait er een vrij krachtig tot krachtige noordwestenwind tot 65 kilometer per uur.

Maandagavond blijft het zwaarbewolkt met soms regen en winterse neerslag in de hoge Ardennen. In de regio nabij de Duitse en Luxemburgse grens kan er eerst nog een paar centimeter sneeuw bijvallen. In het uiterste westen is het reeds droger met opklaringen en nog enkele lokale buien die zich landinwaarts verplaatsen. In het zuiden van het land kunnen zich lokale, aanvriezende mistbanken vormen en zijn enkele ijsplekken in de Ardennen niet uitgesloten op het eind van de nacht. De minima schommelen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +6 aan zee.

Dinsdag is het gedeeltelijk bewolkt met enkele lokale buien en later droog weer. De bewolking en de buien zullen langer aanwezig zijn in de gebieden nabij Nederland en Duitsland. Nevel en mist kunnen blijven hangen in Hoog België. De maxima variëren tussen 1 graad in de Hoge Ardennen en 8 aan zee.

De nacht van dinsdag op woensdag verloopt koud met overal negatieve temperaturen. Het is -1 graad aan de kust, -3 graden in het centrum tot zelfs -10 in bepaalde Ardense valleien. De opklaringen zullen eerst breed zijn voordat zich plaatselijk aanvriezende mistbanken vormen.

Woensdag is het droog met in de meeste streken brede opklaringen. Over het noordoosten en het oosten zijn er waarschijnlijk meer wolken. Maxima van 1 graad in de Hoge Venen tot 6 graden in Vlaanderen.

Donderdag blijft het mogelijk droog met nog brede opklaringen vooral in de ochtend. Na de middag maken de opklaringen echter geleidelijk plaats voor meer bewolking vanuit Frankrijk.

bron: Belga