Catalaanse president moet zich verantwoorden wegens ongehoorzaamheid

Catalaanse president moet zich verantwoorden wegens ongehoorzaamheid

Quim Torra, de onafhankelijkheidsgezinde leider van de Catalaanse regering, verschijnt maandag voor de rechter in Barcelona. Hij moet zich verantwoorden wegens ongehoorzaamheid omdat hij weigerde separatistische symbolen van openbare gebouwen te halen. Het parket vordert twintig maanden onverkiesbaarheid. Daardoor zou de 56-jarige Torra geen president meer kunnen blijven van de regio.
De zaak dateert van maart. De Spaanse kiesautoriteit had Quim Torra toen opgedragen de separatistische symbolen te verwijderen van de openbare gebouwen van de regio om de institutionele neutraliteit te garanderen tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen van eind april.
Vooral een spandoek aan de gevel van de zetel van de Catalaanse regering in Barcelona met de slogan “Vrijheid voor de politieke gevangenen en bannelingen” en een geel lint werden geviseerd. De separatisten gebruikten het gele lint om de vrijlating te eisen van hun negen leiders die intussen zware straffen gekregen hebben – alles bij mekaar 100 jaar – voor hun rol in de poging tot afscheuring van de regio in 2017.
De Catalaanse regering had eerst een ander doek met een wit-rood lint over het spandoek gehangen. Uiteindelijk haalde Torra de spandoeken weg voordat de politie optrad.
De rechtszaak en de mogelijke straf die hem boven het hoofd hangt, heeft Torra blijkbaar weinig schrik aangejaagd: als reactie op de zware veroordelingen tegen negen separatistische leiders vorige maand, dreigde hij met een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. “Als we voor het opstellen van verkiezingsurnes tot 100 jaar gevangenis veroordeeld worden, dan is het antwoord duidelijk: we moeten opnieuw de urnes plaatsen voor onze zelfbeschikking”, stelde Torra in het Catalaanse parlement. Torra sprak van een “grote farce”.

bron: Belga