Portugal verovert EK-ticket na 0-2 zege tegen Luxemburg

Portugal heeft zich vandaag geplaatst voor het EK 2020. In kwalificatiegroep B haalde de regerende Europese kampioen het met 0-2 bij Luxemburg. Servië-Oekraïne eindigde op 2-2. Voor de Oekraïners scoorde Roman Yaremchuk (AA Gent). Servië moest winnen van Oekraïne en hopen op een misstap van Portugal in Luxemburg om alsnog het tweede EK-ticket in poule B te veroveren, eerder verzekerde Oekraïne zich al van de groepswinst. De Portugezen lieten zich echter niet verrassen in Luxemburg en wonnen er met 0-2. Bij de rust leidden de bezoekers met 0-1 na een treffer van Bruno Fernandes (39.). Cristiano Ronaldo (86.) maakte nog zijn 99e doelpunt in het Portugese shirt. De sterspeler komt zo dichter in de buurt van het record op naam van de Iraniër Ali Daei, die 109 internationale doelpunten lukte.

Virton was goed vertegenwoordigd bij Luxemburg. Doelman Anthony Moris stond de hele wedstrijd tussen de palen. David Turpel werd in de 59e minuut naar de kant gehaald. Aurélien Joachim viel in de 82e minuut in.

De Serviërs slaagden er in de andere wedstrijd in poule B niet in het al geplaatste Oekraïne te verslaan. Na negen minuten opende Dusan Tadic de score voor Servië vanaf de strafschopstip. In de 33e minuut kopte Roman Yaremchuk (AA Gent) de gelijkmaker tegen de netten. Op aangeven van Tadic trapte Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht) de 2-1 binnen. Artem Besiedin (90.+3) bracht Oekraïne in blessuretijd langszij. Roman Bezus (AA Gent), Igor Plastun (AA Gent) en Eduard Sobol (Club Brugge) kwamen niet van de Oekraïense bank.

Oekraïne beëindigt zijn EK-kwalificatiecampagne met 20 punten, voor Portugal (17 ptn). Servië, derde met 14 punten, moet hopen zich via de play-offs van de Nations League alsnog te plaatsen voor het EK.