Gezamenijke plantactie levert 3.500 nieuwe bomen op in Halle

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), Natuurpunt en KBC hebben vandaag in Halle 3.500 nieuwe bomen geplant. De gezamenlijke actie levert 40.000 vierkante meter aan nieuw bos op. Natuurpunt/Natagora en KBC hebben het plan opgevat om samen 12.000 nieuwe bomen aan te planten. Dat moet resulteren in 3,3 hectare nieuw bos, verspreid over de Vlaams-Brabantse gemeenten Halle en Geetbets en Aalst in Oost-Vlaanderen. In de schaduw van het Hallerbos in Halle werden de eerste 3.500 exemplaren geplant. Johan Thijs, CEO van KBC, Lieven De Schamphelaere, voorzitter van Natuurpunt, en Vlaams minister Demir hanteerden samen de schop. De laatste bomen gaan eind februari 2020 in de grond.

De actie van de bank- en verzekeringsinstelling in samenwerking met de Vlaamse en Waalse natuurvereniging kadert in de campagne “Team blue goes green”, die dit jaar gelanceerd werd. Daarbij wordt een boom geplant voor elke medewerker die zelf een actie opgezet heeft om de CO2-uitstoot te verminderen, de circulaire economie te promoten of afval op te ruimen. “De actie wordt uitgebreid naar onze andere kernmarkten Bulgarije, Ierland, Slovakije, Hongarije en Tsjechië”, zei Thijs.

Voor Natuurpunt kan de campagne een antwoord bieden voor het tekort aan bos in Vlaanderen. “Beuken, eiken en andere inheemse bomen gaan een nieuw bos vormen dat past binnen het “plan boommarter”. Dat moet de versnipperde natuurgebieden in en om Halle met elkaar verbinden en op die manier een aaneengesloten leefgebied creëren voor de zeldzame boommarter”, stelde De Schamphelaere.

“Dit is een schitterend voorbeeld van samenwerking tussen privébedrijven, natuurorganisaties en de overheid”, zei Demir. De Vlaamse regering wil 10.000 hectare extra bos realiseren tegen 2030.

bron: Belga