Agent krijgt pijl in het been bij nieuwe rellen

Agent krijgt pijl in het been bij nieuwe rellen
Agent krijgt pijl in het been bij nieuwe rellen

Ook vandaag is het onrustig in de Chinese stadstaat Hongkong. Bij de rellen nabij de Polytechnische Universiteit, die bezet wordt door de tegenstanders van de regering en Peking, kreeg een agent een pijl in het been. De politie schuwde de grove middelen niet en zette het waterkanon in. Agenten vuurden rubberen kogels af en gebruikten traangas om de menigte uiteen te drijven. Volgens de politie vuurde een van de demonstranten een pijl af, die in het been van een agent belandde. De politieagent was er actief in de communicatiecel van de Hongkongse politie. Het voorval is op foto’s te zien. Bij het protest gebruikten de demonstranten ook katapulten en molotovcocktails.

De demonstranten blokkeerden de strategische Cross Harbour tunnel, nabij de campus op het schiereiland Kowloon. Het pro-onafhankelijkheidskamp roept op tot een blokkade om de economie van de vroegere Britse kolonie te wurgen. Cross Harbour is een van de drie tunnels die toegang geeft tot de stad met 7,5 miljoen inwoners.

Gisteren was het nog vrij rustig gebleven, maar gisteravond laaiden de rellen op. De autoriteiten kondigden al aan dat scholen en kribbes morgen opnieuw dicht blijven.

Het protest in Hongkong is intussen al 23 weken aan de gang. De voormalige Britse kolonie kampt met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen bijna dagelijks op straat, en de betogingen worden steeds gewelddadiger. De demonstranten protesteren tegen de regering van Carrie Lam en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong. De politie treedt regelmatig hardhandig op tegen de manifestanten, waardoor ook geprotesteerd wordt tegen dat politiegeweld. Sinds maandag is het protest opnieuw toegenomen.

De onvrede brak destijds uit omwille van een omstreden en inmiddels ingetrokken uitleveringswet met China.

Bron: Belga