Executie terdoodveroordeelde uitgesteld in VS na twijfels over schuld

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Verenigde Staten heeft het gerecht in Texas de geplande executie van een veroordeelde moordenaar uitgesteld nadat er ernstige twijfels rezen over de schuld van de man. Dat heeft de organisatie Innocence Project, die de terdoodveroordeelde in kwestie vertegenwoordigt, vrijdagavond plaatselijke tijd gemeld. Woensdag kwamen in het Texaanse Bastrop nog heel wat demonstranten op straat om de vrijlating van Rodney Reed en een nieuw proces voor de man te vragen. Ook verschillende politici en prominenten, onder wie realityster Kim Kardashian en de Europese ambassadeur in de VS, hebben zich de zaak aangetrokken. Een petitie verzamelde alles samen meer dan 2,9 miljoen handtekeningen.

Rodney Reed zit volgens het Innocence Project sinds 1998 in de dodencel voor de moord op een jonge vrouw in 1996. Hij zou normaal gezien komende woensdag terechtgesteld worden. Stravros Lambrindis, de ambassadeur van de Europese Unie in de Verenigde Staten, riep de gouverneur van Texas, Greg Abbott, op om Reed gratie te verlenen. Het bewijsmateriaal in de zaak roept "aanzienlijke twijfel over zijn schuld" op, schreef Lambrindis op 30 oktober in een brief.

Reed heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Dat zijn DNA werd aangetroffen op het slachtoffer komt volgens hem doordat hij een affaire had met de vrouw en beiden op de dag van de moord consensuele seks hadden. Zijn advocaten eisen dat het moordwapen onderzocht wordt op DNA van Reed. Ze verwijzen onder andere naar getuigen die de verloofde van de vrouw als mogelijke dader aanduiden. Het is de verkeerde man die in de dodencel zit, verklaarde raadsman Bryce Benjet dinsdag nog.

bron: Belga