Iraakse grootayatollah al-Sistani wil nieuwe kieswet om protesten te kalmeren

De hoogstgeplaatste Iraakse geestelijke, Ali al-Sistani, heeft er vandaag bij parlementsleden op aangedrongen dat ze snel een nieuwe kieswet afronden. Zo’n wet zal volgens al-Sistani de betogers die al weken op straat komen kalmeren en hun vertrouwen in het politieke proces herstellen. In een toespraak, in een moskee in Kerbala voorgelezen door zijn rechterhand Ahmed al-Safi, klinkt het dat de betogers “grote offers” gemaakt hebben: ondanks de financiële middelen waarover het land beschikt zijn veel mensen niet in staat om rond te komen, aldus al-Sistani. De geestelijke herhaalde zijn steun aan de “ongeziene” protesten. Tegelijk waarschuwde hij de machthebbers dat uitstelgedrag er niet voor zou zorgen dat er een einde komt aan de acties.

Ook vandaag werd opnieuw betoogd op pleinen in verschillende steden. De veiligheidsdiensten zijn massaal aanwezig in de straten rond de pleinen waar betoogd wordt en rond banken en overheidsgebouwen.

De protesten in Irak gingen begin oktober van start. Er werd opgeroepen tot ontslag van de regering, de ontbinding van het parlement en een grote opkuis van het politieke systeem in het land. Al zeker 319 betogers en leden van de veiligheidsdiensten zijn omgekomen sinds de start van de betogingen, vooral in hoofdstad Bagdad en het olierijke zuiden.

Bron: Belga