Boliviaanse overgangsregering biedt partij Morales aan om in dialoog te gaan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Boliviaanse overgangsregering heeft de aanhangers van het gewezen staatshoofd Evo Morales, die zondag moest opstappen, een dialoog aangeboden om de rust en vrede te herstellen in het Zuid-Amerikaanse land. Er zijn al gesprekken aan de gang met parlementsleden van Morales' partij MAS (Beweging naar het Socialisme), berichten plaatselijke media gisteren. Minister Jerjes Justiniano beloofde de vroegere regeringspartij dat ze niet moet vrezen voor politieke vervolging. "Het wordt geen heksenjacht." Volgens hem gaat het erom de vrede te herstellen in het Andesland en snel nieuwe verkiezingen uit te schrijven, zei Justiniano. De Boliviaanse interim-presidente Jeanine Añez sloot wel al uit dat Morales bij nieuwe verkiezingen kan aantreden als kandidaat.

Eerder op de dag was het opnieuw tot confrontaties gekomen tussen aanhangers en tegenstanders van de vroegere president. Bij de onrust die al drie weken aanhoudt zijn al tien personen om het leven gekomen. Uit ongerustheid over een verdere escalatie stuurde de algemeen secretaris van de VN, António Guterres, een speciale gezant naar Bolivia. De Fransman Jean Arnault moet helpen om tot een vreedzame oplossing te komen voor de crisis.

Morales, die sinds 2006 aan de macht is in Bolivia, als eerste inheemse president, stapte zondag op onder druk van het leger en van de politie. Het ontslag kwam drie weken na zijn omstreden herverkiezing. De socialist, die kandidaat was voor een vierde ambtstermijn, riep zich na de stemming op 20 oktober uit tot winnaar van de eerste ronde. De oppositie en internationale waarnemers beschuldigden hem van kiesfraude.

Bron: Belga