Ingangsexamens universiteiten Zuid-Korea: openbaar leven in Zuid-Korea ligt even stil

Ingangsexamens universiteiten Zuid-Korea: openbaar leven in Zuid-Korea ligt even stil
Ingangsexamens universiteiten Zuid-Korea: openbaar leven in Zuid-Korea ligt even stil

Wie niet beter weet, zou denken dat Zuid-Korea donderdag getroffen is door een enorme elektriciteitspanne: geen opstijgende of landende vliegtuigen, geen openbaar vervoer, de winkels, kantoren, zelfs de beurs die een uur later openen dan normaal. Alleen was er geen panne, maar legden een half miljoen laatstejaars humaniora er het ingangsexamen af dat zal bepalen naar welke unief ze mogen gaan. Een test die hun verdere carrière, inkomensniveau en zelfs trouwmogelijkheden sterk bepaalt. De leerlingen bereiden zich jarenlang voor op het examen, dat de deuren kan openen -of sluiten- naar de prestigieuze universiteiten van het land.
Om hen ter wille te zijn, worden verregaande maatregelen genomen: de beurs opent een uur later dan normaal, net als de kantoren en bedrijven. Allemaal opdat de jongeren niet in de file zouden staan op weg naar één van de 1.185 examencentra. De politie te motor is massaal gemobiliseerd om jongeren die toch te laat dreigen te komen, te escorteren.
En dat is niet alles: tijdens het onderdeel “luistertest”, wordt het luchtverkeer gedurende 30 minuten lang stilgelegd. Vliegtuigen die in de lucht zijn, mogen tijdens dat gedeelte niet onder de 3.000 meter dalen om de geluidshinder tot een minimum te beperken. Volgens het ministerie van Transport, zijn 158 vluchten donderdag uitgesteld, waaronder 40 internationale. Op werven in de omgeving van de examencentra, wordt het werk dan ook stilgelegd.
Net als de Japanse is de Zuid-Koreaanse maatschappij zeer competitief en niet iedereen kan daar mee om: het land heeft één van ’s werelds hoogste zelfmoordcijfers bij tieners.

Bron: Belga