Europarlementsleden keuren kandidatuur goed van Thierry Breton als eurocommissaris

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Europees Parlement heeft het licht op groen gezet voor de Fransman Thierry Breton als Europees commissaris voor Interne Markt en Digitalisering. Hij haalde het ondanks de risico's op belangenvermenging waar verschillende europarlementsleden zich bezorgd over toonden. Volgens parlementaire bronnen haalde de gewezen topman van de Franse betaalverwerker Atos het dankzij de stemmen van de centrumrechtse politieke familie (EVP), de liberalen (Renew), de sociaaldemocratische fractie (S&D) en de conservatieven (ECR). Radicaal links, ecologisten en extreemrechts vroegen bijkomende schriftelijke verduidelijkingen, maar zij vertegenwoordigen een minderheid.

Tijdens zijn hoorzitting vandaagzei Breton dat hij zich afzijdig zou houden bij beslissingen van de Europese Commissie waarbij vroegere bedrijven van hem betrokken zijn. "Het algemene Europese belang wordt mijn kompas", zei Breton.

De vroegere Franse minister van Economie en Financiën was recent topman bij Atos. Van 2002 tot 2005 leidde hij telecomreus France Telecom.

Breton zei ook dat hij voor de hoorzitting al zijn aandelen verkocht heeft en al zijn functies in ondernemingen opgaf. Hij zei dat een voorkeursbehandeling van bepaalde bedrijven uitgesloten was.

Breton is de tweede kandidaat van de Franse president Emmanuel Macron. De eerste kandidaat, de gewezen minister van Defensie Sylvie Goulard, overtuigde het Europees Parlement niet.

Aanvankelijk zou de Europese Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen starten op 1 november, maar ondertussen is dat 1 december geworden. Het Europees Parlement moet het hele team van Von der Leyen bevestigen.

Bron: Belga