Door Spanje gezochte Catalaanse politica geeft zich aan bij Schotse politie

Door Spanje gezochte Catalaanse politica geeft zich aan bij Schotse politie

De Catalaanse separatistische politica Clara Ponsati, die in ballingschap leeft en gezocht wordt door Spanje op beschuldiging van opruiing, heeft zichzelf aangegeven bij de Schotse politie. Haar advocaat, Aamer Anwar, zegt dat ze het Spaanse uitleveringsverzoek zal aanvechten, aldus het Britse nieuwsagentschap PA. “We vinden dit misbruik van de overleveringsprocedure. We vinden dit misbruik van het Europese Aanhoudingsbevel”, zei de advocaat, nadat Ponsati was aangekomen in het politiebureau van St Leonards in Edinburgh. Vorige week was een aanhoudingsbevel tegen haar uitgevaardigd. Later donderdag wordt een borgzitting verwacht.

Ponsati is een professor economie aan de Universiteit van St Andrews. Ze wordt gezocht voor haar rol in de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging en wordt beschuldigd van opruiing. Bij een veroordeling kan ze tot vijftien jaar gevangenis krijgen.

Na het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in oktober 2017 en een onafhankelijkheidsverklaring had het Spaanse gerecht een aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor enkele belangrijke Catalaanse politici, waarvan verschillende in ballingschap leven. Ponsati was minister van Onderwijs in de Catalaanse regering op het moment van het referendum van 2017 en heeft ook in België in ballingschap geleefd.

bron: Belga