Cultuursector protesteert aan Vlaams Parlement tegen besparingen

Cultuursector protesteert aan Vlaams Parlement tegen besparingen

Enkele honderden mensen uit de Vlaamse cultuursector hebben vanochtend aan het Vlaams Parlement actie gevoerd tegen de besparingen in de cultuursector. Een delegatie van de actievoerders, onder wie acteurs Maaike Cafmeyer, Tom Van Dyck en Kevin Janssens, woont de commissiezitting bij waar minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon de besparingen toelicht. Zaterdag raakte bekend dat de Vlaamse regering bespaart in de cultuursector. In de werkingssubsidies komt er een generieke besparing van 6 procent, met uitzonderingen voor de zeven erkende kunstinstellingen. Voor hen wordt de besparing tot 3 procent beperkt. De projectsubsidies zakken dan weer fors: met ongeveer 60 procent, van 8,47 miljoen euro dit jaar naar 3,39 miljoen euro in 2020.

De voorbije dagen kwam er vanuit de culturele sector forse kritiek op de besparingen. Dinsdagavond zakten meer dan tweeduizend cultuurliefhebbers en sympathisanten af naar de Brusselse Beursschouwburg.

Vandaag voerden enkele honderden mensen uit de sector actie aan het Vlaams Parlement. De manifestanten vrezen dat de besparingen een zware impact zullen hebben op de sector. Ze vragen de Vlaamse regering de besparingen terug te draaien. In de bevoegde commissie zal minister van Cultuur Jan Jambon zijn geplande cultuurbeleid toelichten. Een delegatie van de actievoerders woont die commissie bij. Onder hen onder meer acteurs Tom Van Dyck, Kevin Janssens en Maaike Cafmeyer.

bron: Belga