Cervantes-prijs voor Catalaanse dichter Joan Margarit

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Cervantes-prijs, de belangrijkste literaire prijs in de Spaanssprekende wereld, gaat dit jaar naar dichter Joan Margarit (81). Dat maakte de Spaanse minister van Cultuur José Guirao bekend in Madrid. De Catalaanse dichter en architectuurprofessor is niet alleen in Catalonië, maar ook in de rest van Spanje een van de meest gelezen dichters. De prijs levert hem 125.000 euro op. Margarit begon zijn literaire carrière in het Spaans, maar schakelde later over naar het Catalaans. Zijn werk heeft sterk realistische en vaak autobiografische trekken. Zo schreef hij onder meer gedichten over de dood van twee van zijn dochters. Volgens de jury getuigt Margartis werk van een "diepe transcendentie" en een "grootse en altijd innovatieve taal".

"Door deze prijs kan poëzie als instrument van de troost nog meer mensen bereiken", zei Margarit in een reactie aan het persbureau Europa Press. "

Met de bekroning voor de Spanjaard Margarit houdt de jury zich aan de ongeschreven regel dat er afwisselend een Spaanse en een Latijns-Amerikaanse schrijver bekroond wordt. Vorig jaar was de Cervantesprijs voor de Uruguayaanse schrijfster Ida Vitale.

bron: Belga