Brand asielcentrum Bilzen: “Op sommige momenten moeten we durven zeggen: tot hier en niet verder”

Brand asielcentrum Bilzen: "Op sommige momenten moeten we durven zeggen: tot hier en niet verder"

Premier Sophie Wilmès en minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) hebben in de Kamer de brandstichting in een asielcentrum in Bilzen streng veroordeeld. “Na wat er gebeurd is, wil ik iedereen oproepen om onvoorwaardelijk afstand te nemen van dergelijk geweld in woorden en daden, in de Wetstraat en in de Dorpstraat, nu en in de toekomst”, zei minister De Block. Alle partijen in het halfrond veroordeelden de brandstichting als een “criminele daad”. Ook Vlaams Belang deed dat, bij monde van Annick Ponthier, zelf afkomstig uit Bilzen. “De daad is verwerpelijk, maar ook zorgwekkend omdat de kritiek op het asielbeleid verdacht wordt gemaakt”, zei Ponthier.

Linkse partijen wijzen Vlaams Belang met de vinger en zeggen dat die partij met het harde migratiediscours mensen tegen migranten opzet. “In deze zaal zitten de pyromanen van de samenleving”, zei Wouter De Vriendt (Groen). “De opening van een nieuw asielcentrum roept veel vragen op bij mensen. Het antwoord op die vragen kan niet zijn politieke partijen met belastinggeld haatcampagnes voeren op sociale media”, zei sp.a-fractieleider Meryame Kitir. “Jullie hebben de ideologische lucifer aangstoken”, klonk het bij Gaby Colebunders (PVDA).

Grote afkeuring was er ook te horen bij de haatberichten die na de brandstichting op sociale media te lezen waren. Volgens minister De Block ontvangen de medewerkers van Fedasil of van de partners zoals het Rode Kruis de jongste maanden steeds meer van die haatberichten. Ze heeft opdracht gegeven aan Fedasil om telkens klacht in te dienen.

“Op sommige momenten moeten we durven zeggen: tot hier en niet verder! Sommige woorden zijn niet onschuldig omdat ze kunnen omgezet worden in daden”, zei De Block.

bron: Belga