Rechtbank Brugge – Straks vonnis over mensensmokkelaar van Vietnamese origine

De Brugse correctionele rechtbank doet straks uitspraak in een mensensmokkelzaak tegen een 45-jarige Brusselaar van Vietnamese origine. H.T.D. voerde acht Vietnamezen naar het op- en afrittencomplex van de E40 in Oostduinkerke. Het openbaar ministerie vorderde vijf jaar effectieve gevangenisstraf en 64.000 euro boete. Op 30 maart werd ’s nachts verdacht gedrag vastgesteld in de buurt van de op- en afrit van de autosnelweg in Oostduinkerke. De politie merkte inderdaad beweging tussen de geparkeerde trucks in de Toekomstlaan. In een Volkswagen Caravelle werden uiteindelijk inderdaad acht Vietnamese transmigranten aangetroffen. Drie onder hen bleken bovendien nog minderjarig.
De bestuurder H.T.D. gaf toe dat hij sinds januari dergelijke ritjes naar West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk maakte, maar ontkende dat er sprake was van mensensmokkel. Uit telefonieonderzoek bleek echter dat de transmigranten steevast ‘kippen’ en de vrachtwagens ‘paarden’ werden genoemd. In totaal zou de beklaagde op die manier minstens veertig mensen gesmokkeld hebben.
De verdediging wierp op dat D. enkel zijn landgenoten wilde helpen. “Meneer D. was zich van geen kwaad bewust”, pleitte zijn advocaat. “Hij is er ook absoluut niet rijk van geworden.” Voor de rit van het Brusselse naar Oostduinkerke was hem naar eigen zeggen slechts 200 euro beloofd. De verdediging vroeg de vrijspraak of minstens een herkwalificatie naar hulp bij illegale migratie.
Op de dag van het proces werden in een koelwagen in het Britse graafschap Essex 39 levenloze lichamen aangetroffen. Vermoedelijk waren de slachtoffers transmigranten van Vietnamese origine. In de haven van Zeebrugge worden alleszins regelmatig Vietnamese havenindringers opgepakt. Zo werden op 14 december 2018 drie Vietnamezen samen met tien andere vluchtelingen uit een container geplukt. Hun advocaat pleitte letterlijk dat ze de overtocht in die omstandigheden niet zouden overleefd hebben. De Vietnamezen werden uiteindelijk tot zes maanden effectieve gevangenisstraf veroordeeld voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge.
Ook in mensensmokkeldossiers komt af en toe Vietnamese betrokkenheid aan het licht. Half maart belandde bijvoorbeeld een Vietnamese taxichauffeur in de cel. Net als twee collega’s voerde hij enkele transmigranten van Parijs naar de streek van Ieper. Een 51-jarige Brit werd in juni 2017 dan weer veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf, omdat hij wellicht de bedoeling had om Vietnamese vluchtelingen met een zodiac naar het Verenigd Koninkrijk te brengen.

Ten slotte werd op 17 augustus 2018 een groep Vietnamese transmigranten aangereden op een fietspad in Jabbeke. Een 19-jarige man kwam hierbij om het leven. Bij een ander slachtoffer werd later een voetbreuk vastgesteld. Voor het dronken ongeval met vluchtmisdrijf kreeg de bestuurder uiteindelijk twee jaar rijverbod en vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan een maand effectief.

bron: Belga