Pakistaanse ex-premier Sharif wegens miljoenenborg voorlopig niet naar Londen

Pakistaanse ex-premier Sharif wegens miljoenenborg voorlopig niet naar Londen

De gewezen Pakistaanse premier Nawaz Sharif zal voorlopig niet voor een medische behandeling naar het buitenland reizen hoewel hij er de toestemming voor kreeg. De reden is dat hij een borgsom van omgerekend 40,7 miljoen euro moet betalen van minister van Justitie Farogh Naseem. Sharif wees de voorwaarden voor de uitreisvergunning af, zei zijn medewerker Atta Tarar vandaag aan journalisten. De borg moet de terugkeer van Sharif garanderen, zei minister Naseem op een persconferentie in Islamabad. Oorspronkelijk wou Sharif het land met een ambulancevliegtuig verlaten om zich in een ziekenhuis in Londen te laten behandelen.

Sharif werd eind oktober voor een periode van acht weken uit de gevangenis vrijgelaten, enkele dagen nadat hij wegens slechte bloedwaarden van de gevangenis naar een ziekenhuis in Lahore was overgebracht.

Een rechtbank veroordeelde de ex-premier in 2018 tot een meerjarige gevangenisstraf wegens corruptie. Volgens de anticorruptieautoriteiten kon hij niet aantonen waar het geld vandaan kwam waarmee een van zijn zonen een staalfabriek in Saoedi-Arabië had opgetrokken. Aanhangers van Sharif zeiden dat het vonnis politiek gemotiveerd was.

bron: Belga