Cultuurprotest wil vooral positieve boodschap uitdragen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met een opkomst van meer dan 2.000 cultuurliefhebbers en sympathisanten, waaronder een aantal bekende koppen als Michael Pas, François Beukelaers en Pieter Embrechts, gaf de Vlaamse cultuursector in de Brusselse Beursschouwburg dinsdagavond een sterk signaal aan de Vlaamse regering: de sector is niet akkoord met de besparingen die minister-president Jan Jambon (N-VA), tegelijk minister van Cultuur in de Vlaamse regering, in het vooruitzicht stelt. Heel wat organisaties uit de sector hadden hun grote kanonnen afgevaardigd. Niettemin stond de straat voor de Beursschouwburg vol met mensen uit alle geledingen van de cultuurwereld, die hun engagement al te graag ventileerden.

Michiel Vandevelde, die expliciet aangeeft dat hij namens SOTA (State of the Arts) niet exclusief dé organisator is van de protestbeweging, is zeer tevreden over de opkomt en de output van de verschillende werkgroepen die dinsdagavond aan de slag gingen rond acties in de toekomst.

"Ik help alleen om een groep van kunstenaars een stem te geven", zo benadrukt Vandevelde. "De ideeën die vanavond uit de veschillende werkgroepen naar voren kwamen, gaan over het concreet tonen van de positieve impact van kunst op mensen via interviews, filmpjes enzovoort. Maar evengoed willen we politici beter informeren over ons werk. Het is belangrijk dat we ons aansluiten bij acties door andere sectoren, zoals de journalistiek, en ons zodoende verbinden met een bredere bezorgdheid om maatschappelijke diepgang. Cultuur, zorg, sociale projecten: ze zorgen allemaal dat we deel uitmaken van een zorgende en rijke samenleving. Kunsten stellen daarbij vragen naar de grond van ons menszijn, van ons bestaan. Als we die vragen niet meer kunnen formuleren, glijden we richting een kille samenleving."

"Cultuur is de proeftuin van de samenleving", zegt ook actrice Sara De Bosschere van theatergezelschap De Roovers. "De context verandert, maar de mensen zijn op zoek naar wat hen verbindt. En dat kan je in het theater vinden. De kern van het theater is dialoog en dat is ook de basis van de democratie. We zorgen ervoor dat we heel veel mensen bereiken die betrokken zijn. In de huidige legislatuur is er sprake van afbraak van dat gegeven. Nochtans is onze samenleving zo sterk, omdat ze gegroeid is op die basis: zorgen voor elkaar."

Steven Heene, voormalig journalist bij De Morgen en nu aan de slag bij NTGent, modereerde een van de werkgroepen, die in het kader van de bijeenkomst georganiseerd werden. "Ook bij mijn werkgroep klonk vooral een positieve boodschap", zegt Heene. "De sector wil zich niet louter afzetten tegen de beslissing van de minister-president. We willen naar buiten treden met cultuur en aantonen dat het niet een louter elitair gebeuren is. We willen daarom naar scholen gaan, naar buiten treden, en zo de mensen overtuigen dat we nodig zijn."

bron: Belga