IN BEELD. Venetië getroffen door zwaarste overstromingen in 53 jaar

Het historische centrum van Venetië staat volledig onder water. Nadat het water steeg tot het op een na hoogste niveau in de moderne tijd, heeft burgemeester Luigi Brugnaro de noodtoestand uitgeroepen. 

Burgemeester Luigi Brugnaro spreekt over een “ramp” en mobiliseerde alle hulpdiensten toen het water dinsdagavond om 22.50 uur steeg tot 187 centimeter.

Een 78-jarige man kwam om op het eiland Pellestrina, een deelgemeente van Venetië, nadat hij geëlektrocuteerd werd toen het water zijn huis binnenliep, laat nieuwsagentschap ANSA weten.

Vandaag zijn alle scholen gesloten en varen boten niet uit. “We zullen (de Italiaanse overheid) om hulp vragen aangezien de kosten hoog zijn”, aldus Brugnaro nog in de video. “We moeten elkaar helpen en we moeten ons verenigen om deze situatie aan te pakken, die duidelijk het gevolg is van de klimaatverandering.”

Niet de eerste overstroming

Er wordt gevreesd dat er grote schade zal zijn aan de beroemde San Marco Basilie, want de crypte staat volledig onder water. Boten en gondels zijn op de kades gespoeld of ze drijven vrij op het water rond. Cafés en winkels staan blank. Veel hotels voorzien hun gasten van rubberen laarzen en paraplu’s om toch nog buiten te komen.

“Een tij tot 187 centimeter is een wonde die onuitwisbare sporen zal achterlaten”, verklaarde Brugnaro nog. “Nu moet de overheid wel luisteren.” Op 4 november 1966 werd Venetië het zwaarst getroffen door “acqua alta”: toen stond het water 194 centimeter hoog. De rest van Italië had toen eveneens te kampen met enorm zware overstromingen.