Onrust Bolivia - Boliviaans leger gaat politie helpen om openbare orde te herstellen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Bolivia gaat het leger de politie helpen bij het herstellen van de openbare orde. Dat heeft legercommandant Williams Kaliman in een verklaring gezegd. Het is in het Zuid-Amerikaanse land al drie weken onrustig als gevolg van de veronderstelde fraude bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober. Kop van jut was de socialistische president Evo Morales. Hij nam zondag gedwongen ontslag, maar dat kon niet verhinderen dat het protest doorging. In de administratieve hoofdstad La Paz kwam het maandag nog tot confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Morales. Het land dreigt in bestuurlijke chaos terecht te komen.

"De soldaten zullen samen met de politie actie ondernemen om bloedvergieten te voorkomen. We zullen de gepaste strijdkracht gebruiken tegen de vandalen die de bevolking terroriseren", zei Kaliman said.

Eerder had het leger nog gezegd dat het de belangrijkste openbare instellingen en faciliteiten zou beschermen, maar dat het bewaren van de openbare orde vooral een taak en verantwoordelijkheid was van de politie. Nadat aanhangers van de voormalige president naar verluidt aan het plunderen sloegen, barricades oprichtten en brandjes stichtten, vroeg de politie van La Paz echter om bijstand van de gewapende strijdkrachten.

bron: Belga