Verkiezingsstrategie Brexit Party geeft Boris Johnson wind in de zeilen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nigel Farage heeft de Britse premier Boris Johnson vandaag een stevige opsteker gegeven met het oog op de parlementsverkiezingen van 12 december. Het boegbeeld van de Brexit Party maakte namelijk bekend dat zijn partij geen kandidaten naar voor zal schuiven in de kiesdistricten die de Tories bij de vorige verkiezingen in 2017 in de wacht sleepten. Op die manier wil Farage voorkomen dat de zogenaamde leave-stemmen verdeeld worden, waardoor Labour of de Liberal-Democrats met de zetels zouden gaan lopen. "Ik denk dat dit een tweede referendum kan voorkomen", zei Farage. "De Brexit Party zal niet meedingen naar de 317 zetels die de Conservatieven bij de vorige verkiezingen wonnen", zei Farage vandaag tijdens een verkiezingsbijeenkomst. "We gaan ons helemaal concentreren op de zetels die in handen zijn van Labour, dat zijn belofte uit 2017 gebroken heeft om het resultaat van het brexit-referendum te respecteren. Ook met de andere remain-partijen gaan we de strijd aan."

Het was lang niet duidelijk of Farage zich achter Johnson en de Tories zou scharen in een poging om met vereende krachten de brexit te realiseren. Naar eigen zeggen heeft hij maandenlang geprobeerd om een alliantie op de been te brengen, maar is het nu tijd voor een "unilateraal" initiatief. Hij vertrouwt op de belofte van Johnson om er alles aan te doen het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen en wil na de verkiezingen met de parlementsleden van de Brexit Party de druk op Johnson hoog houden.

De druk op Farage om niet op te komen in de districten waar de Tories sterk staan, was zeer hoog geworden. Had hij ook daar Johnson bestreden, dan riskeerde hij de schuld in de schoenen geschoven te krijgen van een mogelijke verkiezingsoverwinning van Labour.

bron: Belga