F1 - GP van Rusland - Informateur Magnette geeft persconferentie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Informateur Paul Magnette geeft morgen om 15.00 uur een persconferentie in de Jacques Brelzaal in de Kamer om een stand van zaken te geven over zijn koninklijke missie. Dat heeft zijn woordvoerder aangekondigd. PS-voorzitter Magnette werd dinsdag door de koning als informateur het veld ingestuurd, nadat preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) er niet in waren geslaagd voldoende basis te vinden om hun beide partijen rond de onderhandelingstafel te krijgen om een nieuwe federale regering te vormen. De voorbije dagen heeft hij tien partijen geconsulteerd: behalve de acht partijen die tot nu toe in het proces betrokken waren (PS, N-VA, MR, Open Vld, sp.a, CD&V, Groen en Ecolo), waren dat ook het cdH en DéFI.

Door eerst te vertrekken vanuit een reeks prioriteiten van de verschillende partijen, wil de informateur op zoek gaan naar convergenties. In principe liggen de twee formules om tot een regering te vormen nog op tafel: paarsgeel en paarsgroen, eventueel aangevuld met CD&V. Toch maakte Magnette in het verleden al duidelijk hoe ver de standpunten van PS en N-VA uiteen liggen en ligt zijn voorkeur bij paargroen.

Hoe diep de kloof is tussen PS en N-VA werd dit weekend nog eens duidelijk in weekendinterviews met de gewezen preformateurs. Bourgeois had het over een "Grand Canyon" en verwees naar de sociaal-economische voorstellen van de PS: 8 miljard euro extra uitgeven, te betalen met extra belastingen, het terugschroeven van hervormingen, minder werken, een 'open end' financiering van de gezondheidszorg, enzovoort. Demotte noemt die kritiek wat kort door de bocht en laakte vooral de onaanvaardbare institutionele voorstellen die N-VA op tafel heeft gelegd.

Een paarsgroene regering zou geen meerderheid hebben aan Vlaamse kant. Daarvoor wordt vooral in de richting van Open Vld en CD&V gekeken, die in Vlaanderen in zee zijn gegaan met N-VA. Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) herhaalde zondag het standpunt van zijn partij dat paarsgeel al moeilijk is, maar paarsgroen nog veel moeilijker. Wel sprak hij geen uitdrukkelijk veto uit tegen een Vlaamse minderheid. "Niet wenselijk", luidde het. En Somers voegde er aan toe dat er in de vorige regering een minderheid was aan Franstalige kant en de regering voordien ook aan Franstalige kant. "Je maakt een Vlaamse regering met Vlaamse partijen en een federale regering met federale partijen", aldus Somers.

bron: Belga