Iraakse premier belooft herschikking regering

Iraakse premier belooft herschikking regering

De Iraakse premier Adel Abdel-Mahdi heeft beloofd om zijn regering grondig te herschikken. Hij wil zo een antwoord bieden op het straatprotest dat het land verlamt. “Er bestaat een grote vraag om de regering uitgebreid of deels te herschikken, om het quotasysteem (tussen politieke krachten) een halt toe te roepen en onze instellingen jonger en efficiënter te maken”, zei hij in een verklaring. “We hebben bevestigd dat we een grote regeringsherschikking gaan doorvoeren om hierop antwoord te bieden”, zei hij, zonder meer details.

In oktober is er fel straatprotest losgebarsten in Irak, vooral van jongeren. De betogers klagen de corruptie aan, het gebrek aan jobs, en de beperkte toegang tot elektriciteit en schoon water in het olierijke land.

De betogers willen ook het ontslag van de regering, de ontbinding van het parlement, en een hervorming van het politieke systeem. Dat systeem is van kracht sinds de Amerikaanse invasie in 2003. Bij het protest vielen al zeker 260 doden, zeggen mensenrechtengroepen.

Zaterdag beloofde Abdel-Madhi ook hervormingen om de sociale rechtvaardigheid te vergroten, corruptie te bestrijden, werkloosheid te verminderen en basisdiensten te verbeteren. Hoewel hij de protesten de “belangrijkste gebeurtenis” noemde sinds 2003, zei hij dat ze het dagelijkse leven niet mogen verstoren.

bron: Belga