Braziliaanse ex-president Lula vrijgelaten dankzij arrest Hooggerechtshof

Braziliaanse ex-president Lula vrijgelaten dankzij arrest Hooggerechtshof
Braziliaanse ex-president Lula vrijgelaten dankzij arrest Hooggerechtshof

De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva is vrijdag voorlopig vrijgelaten, nadat een rechter daartoe beslist had. Dankzij een arrest dat het Hooggerechtshof in Brazilië donderdag uitsprak, kunnen duizenden gevangenen worden vrijgelaten als ze in beroep zijn gegaan totdat hun veroordeling in hoger beroep bevestigd is. Lula ging in beroep tegen zijn veroordeling tot een celstraf van 8 jaar en tien maanden voor corruptie en zit al meer dan een jaar achter de tralies. Bij zijn vrijlating werd Lula opgewacht door duizenden juichende fans. Hij beloofde hen te “blijven vechten” om het leven van het Braziliaanse volk te verbeteren. Hij noemde president Jair Bolsonaro een “elitair” en beschuldigde de autoriteiten ervan “links te criminaliseren”.
Met zes stemmen voor en vijf tegen maakten magistraten donderdag een einde aan de jurisprudentie waarmee iemand in de cel moet blijven als hij in beroep is gegaan totdat zijn veroordeling in hoger beroep bevestigd is.
De 74-jarige Lula zat sinds april 2018 een gevangenisstraf uit omdat hij van een bouwaannemer een appartement aan de Braziliaanse kust cadeau zou hebben gekregen. Dat zou een beloning geweest zijn omdat Lula miljoenencontracten had geregeld met Petrobras, het oliebedrijf dat door de Braziliaanse overheid gerund wordt.

Bron: Belga