Compromis mogelijk op socio-economisch of institutioneel vlak

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een federaal compromis tussen PS en N-VA is mogelijk als de PS bereid is ofwel sociaal-economische van koers te veranderen ofwel tegemoet wil komen aan de institutionele eisen van de N-VA. Dat heeft N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Ruim 160 dagen na de verkiezingen blijft de kloof tussen de twee grootste partijen, PS en N-VA, groot. Dat erkent ook N-VA-voorzitter Lorin Parys. "Het is duidelijk dat het water heel erg diep is. Maar wij zijn bereid het partijbelang te overstijgen. Het is volgens ons mogelijk om ofwel op het sociaal-economische of op het institutionele een vergelijk te vinden", zo zei Parys in De Ochtend.

De boodschap van Parys is duidelijk. Een federaal compromis tussen PS en N-VA is enkel mogelijk als de PS ofwel op socio-economisch vlak of op institutioneel vlak van koers verandert. Of, anders gezegd, de PS moet bereid zijn haar linkse socio-economische koers laten varen ofwel de stap naar confederalisme te zetten.

N-VA is volgens Parys niet van plan om op beide punten toe te geven. "Je kan natuurlijk niet vragen dat we het programma waarmee we naar de verkiezingen zijn getrokken voor 100 procent inslikken. Dat zou een capitulatie zijn op socio-economisch en op institutioneel vlak", aldus Parys.

Volgens Parys blijft zijn partij bereid om "te praten en te luisteren". Het is nu aan de koning om na zijn consultaties een beslissing te nemen. N-VA wil volgens Parys graag mee besturen, maar niet te allen prijze. "Het is niet zo dat elke regering zomaar beter is dan geen regering. Het belangrijkste is: wat gaat die regering doen?", aldus Parys.

bron: Belga