België grijpt naast Nederlandse stroom

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nederland wil niet dat een ongebruikte elektriciteitscentrale op zijn grondgebied in de toekomst exclusief stroom zou leveren aan België. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft daarover een boze brief ontvangen van haar Nederlandse collega, schrijft De Morgen vandaag. Ons land is dringend op zoek naar meer energiecapaciteit en de Nederlandse centrale leek daar ideaal voor. De centrale in kwestie ligt vlak over de grens, in Maasbracht. Ze heeft een vermogen van 1.304 megawatt, goed voor stroom voor ongeveer 3 miljoen huishoudens. De Duitse eigenaar RWE heeft al plannen uitgewerkt voor een kabel van 13 kilometer naar Kinrooi in Limburg, aangezien België kampt met stroomtekorten.

Vanwege die tekorten heeft minister Marghem een capaciteitsmechanisme uitgewerkt, dat ervoor moet zorgen dat ons land op windstille en zonarme dagen gebruik kan maken van een centrale die stand-by staat. Vanaf 2021 kunnen privébedrijven meedingen op openbare aanbestedingen.

De centrale in Maasbracht is een logische kanshebber, met een voorsprong op concurrenten die nog een centrale moeten bouwen. RWE heeft de centrale alvast opgestart, het enige dat nog ontbreekt is de aansluiting op het Belgische net. Maar daar knelt het schoentje: de Nederlandse regering wil niet dat Maasbracht gekoppeld wordt aan België, omdat dat gevaarlijk is voor de bevoorradingszekerheid van Nederland. Onze noorderburen willen namelijk de CO2-uitstoot verminderen door de sluiting van alle kolencentrales tegen 2030, waardoor ook Nederland in de toekomst een alternatief nodig heeft voor wind- en zonarme dagen.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) heeft in een boze brief aan Marghem zijn bezorgdheden geuit, bevestigt haar woordvoerder. "Maasbracht was voor ons een optie, maar enkel als dat volgens de regels is, namelijk exclusief gelinkt aan België", zegt de woordvoerder van Marghem. "Maar we respecteren de boodschap van minister Wiebes. We gaan ons informeren bij netbeheerder Elia en we gaan het gesprek met Wiebes aan."

bron: Belga