Minstens drie betogers gedood bij geweld aan Iraans consulaat in Irak

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minstens drie betogers zijn gisteravond doodgeschoten bij geweld in de omgeving van het Iraanse consulaat in Kerbala, ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat meldt een mensenrechtenorganisatie vandaag. De ordediensten hebben met scherp geschoten op betogers die het Iraanse consulaat in brand probeerden te steken. Daarbij zijn minstens drie betogers overleden en raakten twaalf anderen gewond, verklaart de Iraakse Hoge Commissie voor Mensenrechten. Volgens leidinggevenden van de plaatselijke gerechtelijke geneeskunde loopt het dodental op tot vier personen.

Kort voor de geweerschoten hadden betogers Iraakse vlaggen vastgemaakt aan de betonblokken die het consulaat ommuren. Banden werden in brand gestoken, en op muren stond "Kerbala vrij, Iran buiten" geschreven. Betogers wierpen voor de ogen van de politie met stenen en vuurwerk naar het gebouw.

Sinds begin oktober wordt er op straat gemanifesteerd tegen corruptie, het gebrek aan werkgelegenheid en voor toegang tot elektriciteit en schoon water. Betogers eisen het ontslag van de regering, de ontbinding van het parlement en de val van het politieke systeem, dat volgens hen corrupt en incompetent is. De protestbeweging beschuldigt Iran ervan achter dat systeem te zitten.

Sinds woensdag berichten de autoriteiten niet meer over confrontaties in Bagdad en het zuiden van het land, waarbij al meer dan 260 mensen overleden en 11.000 anderen gewond raakten. Volgens medische bronnen kwamen er sinds 1 november nog een tiental betogers om het leven.

Bron: Belga