Ben Weyts wil taaltest Nederlands voor alle kleuters invoeren

Foto Belga / N. Maeterlinck

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) wil de taalachterstand bij kleuters zoveel mogelijk wegwerken. Hij wil daarom een uniforme taaltest Nederlands invoeren. Wanneer een kleuter onvoldoende scoort, wil Weyts hen extra lessen laten volgen.

“Wie de lagere school aanvat met een taalachterstand, heeft niet dezelfde kansen als andere leerlingen bij het verwerken van de leerstof en dreigt een steeds grotere leerachterstand op te lopen”, aldus de minister. Om die eventuele taalachterstand zo vroeg mogelijk te detecteren wil Weyts in uitvoering van het Vlaams regeerakkoord werk maken van een ‘uniforme net- en koepeloverschrijdende gestandaardiseerde taalscreening’ voor alle vijf-zesjarige kleuters. Wanneer de test zal ingevoerd worden, is momenteel nog onduidelijk.

Taalbadjaar

Voor leerlingen die onvoldoende scoren op de test wil de minister oplossingen op maat. “Het kan zijn dat een speciaal begeleidingstraject in de lagere school met bijvoorbeeld naschoolse begeleiding voldoende is om de taalachterstand weg te werken. Indien de score echter dermate slecht is, zal mogelijk een taalbadjaar tussen de kleuterklas en de lagere school meer aangewezen zijn”, aldus Weyts.

De minister wil daarnaast ook meer zorgondersteuners in het kleuteronderwijs. Zij kunnen dan zich bezighouden met onder meer het verversen van pampers, terwijl de leerkrachten zich dan focussen op de ondersteuning van kleuters.

“Taalwoestijn”

Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie aan de universiteit van Gent, is een voorstander van het idee. “Zo kan een optimale schoolcarrière gegarandeerd worden”, stelt hij.

Ook oppositiepartij Groen vindt taalbaden een goed idee, maar ziet ze liever geïntegreerd worden in het reguliere onderwijs. “Laat ons geen taalwoestijn maken door aparte taalklassen te organiseren”, klinkt het.