“Klimaatbetogers zijn tegen onze manier van leven”

AFP / A. Berry

De Australische premier Scott Morrison wil harder optreden tegen klimaatprotesten die de mijnbouwactiviteiten schaden. Hij denkt erover deze te “verbieden”.

Morrison drong er, tijdens een speech voor de Queensland Resources Council in Brisbane, bij bedrijven op aan om de gewelddadige klimaatprotestanten die “economische sabotage” plegen, te negeren. Zijn reactie komt er nadat woensdag in Melbourne klimaatdemonstranten werden gearresteerd toen ze een internationale mijnconferentie probeerden te blokkeren.

Anarchisten

Morrison noemde de demonstranten “anarchisten” en zei dat ze erop gebrand zijn bedrijven te schaden. Hij voegde er aan toe dat de regering «werkt aan mechanismen die die praktijken die het levensonderhoud van mede-Australiërs bedreigen kunnen verbieden».

Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton verklaard dat de demonstranten zouden moeten gedwongen worden om te betalen voor de politiemacht die het tegen hen opneemt. “Velen van hen geloven niet eens in democratie”, zei Dutton op Nine Network.

“Tegen onze manier van leven”

«Dit gaat niet over vrijheid van meningsuiting. Het gaat niet om het recht om te protesteren. Deze mensen zijn volledig tegen onze manier van leven», zei Dutton.