Johnson schuift schuld van missen brexitdeadline in schoenen van Corbyn

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op de dag dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie normaal moest verlaten, beschuldigt de Britse premier Boris Johnson Labour-leider Jeremy Corbyn ervan zijn belofte om koste wat het kost op 31 oktober uit de EU te stappen te hebben gedwarsboomd. "Vandaag had de dag moeten zijn waarop de brexit werd gerealiseerd en we eindelijk de EU hadden moeten verlaten", zei Boris Johnson in een mededeling. "Maar ondanks het uitstekende nieuwe akkoord dat ik met de EU heb gesloten, heeft Jeremy Corbyn zich verzet en aangedrongen op meer besluiteloosheid, meer uitstel en meer onzekerheid voor gezinnen en bedrijven."

Johnson trad in juli aan als premier en beloofde toen dat de brexit koste wat het kost zou doorgaan op 31 oktober. Hij zei dat hij nog liever "dood in een greppel" lag dan de EU om uitstel te vragen. Maar uiteindelijk is dat precies wat hij moest doen, hierin gedwongen door het parlement. Er zijn vervoegde parlementsverkiezingen gepland op 12 december.

Jeremy Corbyn heeft via Twitter de bal intussen al teruggekaatst. "Boris Johnson heeft maanden beloofd dat we vandaag de EU zouden verlaten. Dat dit mislukt is komt door hem en enkel door hem."

Bron: Belga