India splitst Jammu en Kasjmir officieel in twee unieterritoria

India splitst Jammu en Kasjmir officieel in twee unieterritoria

India heeft vandaag formeel de staat Jammu en Kasjmir gesplitst in twee afzonderlijke regio’s om meer controle over het gebied te verwerven. Begin augustus trok de Indiase regering de grondwettelijke autonomie in van de deelstaat, waarop er protesten uitbraken en de regio in lockdown ging. De staat is nu gesplitst in twee administratieve regio’s of “union territories” en heeft dus officieel geen eigen overheid meer. De regio bestaat sinds middernacht uit de twee unieterritoria “Ladakh” en “Jammu en Kasjmir”. Het gebied wordt nu direct vanuit Delhi bestuurd door twee luitenant-gouverneurs. Zij hebben vandaag tijdens een discrete ceremonie beiden de eed afgelegd onder zware bewaking.

Het nieuwe Jammu en Kasjmir hergroepeert de overwegend islamitische Srinagarvallei en de hoofdzakelijk hindoeïstische vlakten van Jammu. De regio Ladakh bestaat uit een hooggelegen woestijn waar een boeddhistische meerderheid woont, die grenst met China.

Begin augustus trok India de grondwettelijke autonomie van de deelstaat Jammu en Kasjmir in. Uit angst voor een grote volksopstand had India er massaal veiligheidstroepen ingezet en drastische beperkingen opgelegd voor de regio. Er werden lokale politici en activisten opgepakt en er zijn zeker vijf burgers omgekomen tijdens anti-regeringsprotesten. Bovendien mochten buitenlandse journalisten of oppositieleden de regio niet bezoeken.

Ondertussen werden de reisbeperkingen voor de bewoners wel weer versoepeld en een deel van de telefoonlijnen weer aangesloten. De bevolking is evenwel al bijna drie maanden afgesloten van het internet.

Het betwiste Jammu en Kasjmir tussen India en Pakistan is al jarenlang een gebied van conflict en geweld. Meer dan 45.000 mensen zijn er sinds de jaren 80 gestorven in separatistische conflicten.

bron: Belga