UGent streeft met nieuw universiteitennetwerk naar Europese erkenning

UGent streeft met nieuw universiteitennetwerk naar Europese erkenning

De UGent slaat de handen in mekaar met acht universiteiten om een Europese Universiteit te vormen. Het consortium heet ‘ENLIGHT’ en zal een aanvraag indienen in het kader van de tweede oproep van de Europese Commissie. Een erkenning zal het “aandeel van de UGent bij de toekenning van Europese onderwijs- en onderzoeksmiddelen verhogen”, zegt rector Rik Van de Walle, en geeft studenten en medewerkers “extra kansen om hun blik op Europa te verruimen”. De Europese Commissie deed vorig jaar een oproep om grensoverschrijdende Europese universiteiten op te richten, die het gemakkelijker maken voor studenten, onderzoekers en docenten om zich te verplaatsen tussen de verschillende universiteiten en die op termijn ook ‘Europese’ diploma’s zouden uitreiken. De Commissie deed een oproep voor samenwerkingsprojecten, zes tot twaalf allianties kregen financiering voor een periode van drie jaar.

Maar de UGent viel als lid van het U4-netwerk, met als leden Göttingen, Groningen, Uppsala en Tartu (Estland), uit de boot. Het netwerk breidt zich nu uit naar een nieuw partnerschap waarin ook de universiteiten van Bordeaux, Baskenland, Galway en het Slovaakse Comenius Bratislava participeren.

ENLIGHT staat voor ‘European University Network to promote quality of life, sustainability & global engagement through Higher Education Transformation.

De universiteiten omschrijven hun gemeenschappelijke doelstelling als het “opleiden van studenten als geëngageerde burgers, die grote maatschappelijke uitdagingen niet uit de weg gaan en oog blijven hebben voor onderzoek rond levenskwaliteit en duurzaamheid in de samenleving van morgen.”

De Europese Unie maakt volgend jaar haar selectie voor de tweede reeks erkenningen van Europese Universiteiten bekend.

bron: Belga