Chili verzaakt aan organiseren van klimaatconferentie COP25

Chili verzaakt aan organiseren van klimaatconferentie COP25
Chili verzaakt aan organiseren van klimaatconferentie COP25

Omwille van het onuitgegeven sociaal protest in Chili, verzaakt dat Zuid-Amerikaanse land aan het organiseren van de internationale VN-conferentie omtrent het klimaat (COP25) en de top van het Forum van de Economische Samenwerking Azië-Pacific (APEC). Dit heeft president Sebastian Pinera bekendgemaakt. “Het is een moeilijke beslissing en ze nemen bezorgt ons veel leed”, zei het staatshoofd vanuit het presidentieel paleis.

De COP25 was van 2 tot 13 december voorzien, de APEC-top op 16 en 17 november.

Landelijk protest heeft in Chili al aan minstens twintig mensen het leven gekost, alsmede tot wijdverbreide vernielingen en plunderingen.

Pinera heeft ook zijn regering herschikt.

Een en ander betekent ook dat het “Sail to the Cop”-initiatief van onder meer Youth For Climate Belgium in het water valt. Vanuit Amsterdam was op woensdag 19 oktober een dertigtal jonge klimaatactivisten met de zeilboot vertrokken naar Zuid-Amerika, waar ze de klimaatconferentie wilden bijwonen. Onder de opvarenden zijn ook Adélaïde Charlier (18) en Anuna De Wever (18).

Op de APEC-top zouden de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jingping elkaar ontmoeten.

Trump kondigde onlangs aan een gedeeltelijk handelsakkoord met China te willen ondertekenen op de bijeenkomst van de APEC, een economisch samenwerkingsverband van landen langs de Grote Oceaan. De deal zou onder andere bestaan uit nieuwe afspraken over intellectueel eigendom en de inkoop van Amerikaanse landbouwgoederen door China. Conflicten over die onderwerpen mondden uit in een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Bron: Belga