Onvoldoende middelen voor Venezolaanse vluchtelingencrisis, ondanks extra toezeggingen

Onvoldoende middelen voor Venezolaanse vluchtelingencrisis

Op een solidariteitsconferentie voor de Venezolaanse migranten- en vluchtelingencrisis in Brussel hebben donorlanden een bijkomende 120 miljoen euro toegezegd, bovenop 30 miljoen euro die de Europese Unie (EU) extra vrijmaakt. Toch blijft dat ruim onvoldoende om de nood te lenigen. “Eén euro om deze inspanning te steunen vandaag, is honderd euro waard morgen”, zei de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, die de conferentie voorzat. Honderdtwintig delegaties vanuit de EU, Latijns-Amerika en de Caraïben, maar ook van VN-agentschappen, ngo’s en financiële instellingen, namen deel aan de conferentie. Bedoeling ervan was om het bewustzijn rond de crisis te vergroten. VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi maakte na afloop bekend dat een extra 120 miljoen euro (133 miljoen dollar) is toegezegd om de crisis aan te pakken, door Spanje, de VS, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland, bovenop 30 miljoen die de EU extra vrijmaakt. Maar alle inspanningen opgeteld is er nog slechts 60 procent van de 738 miljoen dollar die de VN dit jaar nodig acht. Later wordt wel nog een echte donorconferentie gepland.

Venezuela wordt verscheurd door een ernstige economische en politieke crisis. Naar schatting 4,5 miljoen Venezolanen zijn daarom hun land ontvlucht. Een grote meerderheid wordt in de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische regio opgevangen. Dat zet druk op het sociale systeem en de begroting van die landen. Verwacht wordt dat het aantal Venezolaanse migranten en vluchtelingen in 2020 stijgt tot 6,5 miljoen.

“Het is verstandig en urgent om financiële steun te verzamelen voor die landen en voor de Venezolanen die ernaartoe trekken, voor dit een destabiliserend effect heeft”, zei Mogherini daarover op een persconferentie. “Dit is de beste investering in vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio. Eén euro om deze inspanning te steunen vandaag is honderd euro waard morgen.”

De directeur-generaal van de Internationale Migratieorganisatie (IOM), António Vitorino, zei in een afsluitende verklaring van de conferentie dat een politieke oplossing in Venezuela essentieel is. “Maar de obstakels en moeilijkheden die zo’n oplossing in de weg staan, mogen geen excuus zijn om niet te doen wat nu nodig is”, zei de IOM-directeur.

bron: Belga