Omstreden dam in Laos in gebruik genomen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De enorme dam van Xayaburi op de Mekongrivier in Laos is gisteren in gebruik genomen. De dam is omstreden vanwege zijn mogelijke impact op het milieu, zeker nu het waterpeil van de rivier op bepaalde plaatsen historisch laag is. De Mekong is van vitaal belang voor 60 miljoen inwoners. De dam, die werd gebouwd door een Thais bedrijf, kostte meer dan 4,5 miljard dollar en is de zoveelste constructie op de 4.800 kilometer lange rivier. Het bouwproject stuit sinds het begin ervan in 2012 op veel tegenstand van milieu-organisaties die een grote impact vrezen op de biodiversiteit, het ecosysteem en het waterpeil van de rivier.

De 820 meter lange dam "is klaar om vanaf vandaag elektriciteit te produceren", aldus directeur van CKPower Thanawat Trivisvavet. De dam heeft een totale capaciteit van 1.285 megawatt, en het grootste deel van de opgewekte energie zal aan Thailand verkocht worden.

Het bedrijf heeft een grootschalige mediacampagne opgezet om te benadrukken dat de dam is gebouwd "met respect voor de grootsheid van de rivier". Aan de grens tussen Laos en Thailand maken inwoners zich echter zorgen dat de dam een negatieve impact zal hebben op hun bestaansmiddelen. Zo is op beelden te zien dat het waterpeil in de rivier op het laagste niveau ooit is, aldus de ngo International Rivers.

"De droogte alleen verklaart niet waarom het waterpeil zo sterk gezakt is. We zien dit fenomeen sinds juli, wat samenvalt met de tests die werden uitgevoerd op de dam van Xayaburi", klinkt het. Het bedrijf zelf wilde geen commentaar geven.

Laos hoopt de "batterij van Zuidoost-Azië" te worden. Al 44 dammen, voornamelijk gefinancierd door China en Thailand, zijn operationeel en zorgen voor een belangrijke bron van inkomsten voor het arme land. Nog eens 46 projecten zijn in aanbouw. Dergelijke projecten zijn niet zonder gevaar: vorig jaar stortte in het zuiden van het land nog een dam in, met tientallen doden en vermisten tot gevolg.

bron: Belga