Dode en bijna tweehonderd gewonden bij protesten in Irak

Dode en bijna tweehonderd gewonden bij protesten in Irak

Bij onrusten in de Iraakse provincie Karbala zijn vandaag een dode en 192 gewonden gevallen. Volgens de Iraakse Hoge Commissie voor de Mensenrechten werden ook minstens 140 manifestanten gearresteerd, waarvan er 80 later weer vrijgelaten werden. Intussen houden manifestanten op het al-Tarbya-plein in Karbala een sit-in. Onder de gewonden zijn volgens de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie 142 leden van veiligheidsdiensten en 50 betogers. Een ooggetuige vertelde aan het Duitse persbureau DPA dat mannen gekleed in het zwart vanochtend het al-Tarbiya-plein bestormden en de betogers die er verzameld hadden aanvielen. Daarna gingen sommige manifestanten naar de gebouwen van de provincieraad, waar het tot geweld kwam met de veiligheidstroepen rond het gebouw. Die laatsten schoten met scherp om de menigte weg te jagen.

Ook in een ander deel van de stad werden demonstranten die bij het Iraanse consulaat probeerden te geraken tegengehouden door de ordediensten. In andere provincies zetten de politie volgens omstaanders traangas in omdat manifestanten bleven samentroepen op grote pleinen om er hun tenten op te slaan. Het leger ontkent dat de veiligheidstroepen geweld gebruikten en dat er doden zijn gevallen. Het wilde enkel de betogers beschermen, zo verklaarde generaal Ali al-Hashemi.

Al sinds vorige vrijdag komen mensen in Irak op straat om het ontslag van de regering en vervroegde verkiezingen te eisen. De Iraakse Hoge Commissie voor de Mensenrechten zegt dat van vrijdag tot maandagavond al 80 doden en duizenden gewonden vielen.

bron: Belga