Pro League zet licht op groen voor arbitrageplan van Belgische voetbalbond

door
Belga
Leestijd 2 min.

De raad van bestuur van de Pro League heeft vandaag het licht op groen gezet voor het masterplan arbitrage dat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) had opgesteld. De profclubs leggen voor het plan 300.000 euro op tafel. "Onze arbitrage lijkt op de goede weg", aldus Pro League-CEO Pierre François. "Vooral de VAR moeten we goed blijven begeleiden." De Pro League plaatste meteen drie punten van voorbehoud bij het arbitrageplan. Er waren vragen bij de financiering ervan, de Pro League eiste een zitje voor François in het scheidsrechtersdepartement en de aanstelling van technisch directeur arbitrage Bertrand Layec stond ter discussie.

Over de financiering van het arbitrageplan, dat de Pro League 300.000 euro zal kosten, en de aanstelling van Layec werd snel een vergelijk gevonden. De vertegenwoordiging van de Pro League in het scheidsrechtersdepartement strookte echter niet met regels van de Wereldvoetbalbond FIFA. De Pro League, die tenslotte het grootste deel van de financiering voor zijn rekening neemt, zocht en vond daarom een creatieve oplossing.

Er werd een Liaison Commissie opgericht, waarin vertegenwoordigers van de Pro League en de KBVB over de arbitrage in gesprek kunnen gaan. Namens de Pro League zetelt François samen met ex-scheidsrechter Luc Wouters. Het is de bedoeling dat de clubs hun verzuchtingen over de arbitrage voortaan via de Liaison Commissie kenbaar maken. Het nieuwe orgaan kijkt onder meer toe op de ontwikkeling van de semiprofessionele refs, de VAR en de aanwerving van nieuwe scheidsrechters.

bron: Belga