Advocaat Dutroux tevreden met nieuw psychiatrisch onderzoek

Advocaat Dutroux tevreden met nieuw psychiatrisch onderzoek

De advocaat van Marc Dutroux, meester Bruno Dayez, heeft tevreden gereageerd op de beslissing van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB). Die heeft besloten dat er een nieuwe psychiatrische expertise moet komen van Dutroux, zoals de verdediging had gevraagd. “De strafuitvoeringsrechtbank heeft duidelijk gezegd dat het noodzakelijk was de gegevens over de persoonlijkheid van onze cliënt te actualiseren”, zegt meester Dayez. “Wij hebben ook nooit iets anders gezegd.” “Ons verzoek was heel beperkt en het was in ieders belang, ook dat van de slachtoffers en het openbaar ministerie, dat de strafuitvoeringsrechtbank erop zou ingaan”, zegt Dayez. “We hebben ook steeds gezegd dat we ons zouden schikken naar wat er in dat rapport zou staan. We kunnen ons niet blijven baseren op een psychiatrisch verslag dat dateert uit de periode van het assisenproces.”

De SURB heeft de drie psychiaters aangeduid die door de verdediging waren voorgesteld en die volgens Dayez de beste garanties boden qua objectiviteit, onpartijdigheid en competentie.

“Dat betekent niet dat wij al op hen zouden hebben ingepraat of zouden beïnvloed hebben”, gaat de advocaat verder. “Over onze volgende stappen zullen we ons pas uitspreken eenmaal we het voorlopige rapport in handen hebben. Sowieso, zelfs als de conclusie is dat Marc Dutroux gevaarlijk blijft, zal er een debat moeten komen over zijn detentie-omstandigheden. Ik leg er mij niet bij neer dat die man opgesloten blijft in een kleine cel. Zijn detentieomstandigheden zijn indecent en ook al zal het expertenrapport daar niet over gaan, ik verwacht wel dat de experts er zich tussen de lijnen zullen over uitspreken.”

De psychiaters zullen ook een advies moeten geven over eventuele behandelingen die mogelijk zouden kunnen zijn voor Marc Dutroux, maar daarover wil Dayez zich nog niet uitspreken: “Dat zou vooruitlopen op de zaken zijn.”

bron: Belga