Trump gaat zondag “erg belangrijke” aankondiging doen

De Amerikaanse president Donald Trump gaat zondag een “erg belangrijke” aankondiging doen vanuit het Witte Huis. Dat heeft zijn woordvoerder Hogan Gidley zaterdagavond laten weten zonder verdere uitleg te verschaffen. De presidentiële aankondiging zal om 9 uur plaatselijke tijd (14 uur Belgische tijd) gebeuren, luidde het in een kort communiqué. Op twitter schreef Trump kort voordien zelf de raadselachtige boodschap “Er is zojuist iets erg groot gebeurd! ” (in het Engels: “Something very big has just happened! “).
Officieel wordt er geen informatie gegeven over wat Trump precies zal gaan zeggen, maar verschillende Amerikaanse media maken intussen melding van een militaire operatie van de VS in Syrië. Die zou gericht geweest zijn tegen Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep IS.
Zo citeert CNN een hooggeplaatste legerverantwoordelijke die anoniem verklaarde dat de IS-leider het doelwit was van een luchtaanval die zaterdag in het noordoosten van Syrië werd uitgevoerd. De CIA zou hebben geholpen bij het localiseren van de man, aldus de zender. Verdere informatie over het lot van al-Baghdadi geeft CNN niet. Andere media berichten dan weer dat de terroristenleider gevangengenomen dan wel omgekomen zou zijn. Het Franse nieuwsagentschap AFP contacteerde het Pentagon, maar dat weigert iedere commentaar.
De al herhaaldelijk doodverklaarde Abu Bakr al-Baghdadi heeft geen enkel teken van leven meer gegeven sinds er in november 2016, na de start van het Iraakse offensief om Mosoel te heroveren, een videoboodschap van hem werd verspreid.

Bron: Belga