Stembureaus in Argentinië geopend

Stembureaus in Argentinië geopend
Stembureaus in Argentinië geopend

In Argentinië zijn vandaag om 08.00 uur (12.00 uur Belgische tijd) de stembureaus geopend voor de presidentsverkiezingen. Hoewel er zes kandidaten zijn, gaat het vandaag vooral tussen de ontslagnemende liberaal-conservatieve president Mauricio Macri en linkse Alberto Fernández. Die laatste, met als running mate Christina Kirchner, de ex-president (2007-2015) die ontslag moest nemen door beschuldigingen van corruptie, zou het volgens de laatste peilingen halen met ongeveer 20 punten voorsprong. Argentinië heeft te kampen met een diepe economische crisis, hoewel het land vorig jaar nog 57 miljard dollar aan noodhulp kreeg van het Internationaal Monetair Fonds. Die ging gepaard met een besparingsprogramma, dat volgens Macri zijn vruchten nog moet afwerpen. Hij vraagt met de slogan “ja, we kunnen het” dan ook het vertrouwen van de bevolking om zijn beleid te kunnen voortzetten. Het reddingsplan bevat nog eens 13 miljard euro, maar Macri wilde de verkiezingsresultaten afwachten om de voorwaarden daarvoor te onderhandelen. Sinds januari 2018 heeft de Argentijnse munt 70 procent aan waarde verloren tegenover de dollar, terwijl de inflatie 50 procent bedraagt en de werkloosheidsgraad meer dan 10 procent.

Naast een nieuwe president verkiezen de Argentijnen ook de helft van de leden van het huis van afgevaardigden, een derde van de senatoren en drie gouverneurs, net als de regeringsleider van de autonome stad Buenos Aires.

In Argentinië is er opkomstplicht voor iedereen tussen 18 en 70 jaar, goed voor bijna 34 miljoen kiezers. De laatste stembureaus sluiten om 22.00 uur Belgische tijd. De eerste resultaten worden rond middernacht Belgische tijd verwacht, de definitieve resultaten maandagochtend rond 04.00 uur. Indien geen van de kandidaten zondag 45 procent van de stemmen haalt – of 40 procent met een voorsprong van 10 punten op de kandidaat die als tweede eindigt – vindt op 24 november de tweede ronde van de presidentsverkiezing plaats.

De winnaar legt op 10 december de eed af als president.

Bron: Belga