Belg neemt deel aan meest legendarische MTB-wedstrijd ter wereld

Foto Red Bull

Onze landgenoot Thomas Genon neemt later op de dag deel aan de Red Bull Rampage in Utah, de hoogst aangeschreven mountainbikerace ter wereld. Hij duikt er met zijn speciaal aangepaste fiets van een ruwe bergtop, inclusief gekke tricks. Vanaf 18u kan je alles live volgen op redbull.be/rampage.

De ontembare woestijn rond Virgin in Utah vormt als sinds jaar en dag het decor van het meest waanzinnige MTB-event ter wereld: Red Bull Rampage. De 21 beste sneldheidsduivels ter wereld gooien zich van de grillige heuvelruggen naar beneden.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

2015 – 5th place 2016 – 6th place 2017 – 6th place 2018 – 5th place 2019 – ? 📍Utah 🇺🇸

Une publication partagée par 💥Thomas Genon⚓️ (@thomasgenon) le

De route en jumps die ze nemen hakken, bouwen en kerven ze zelf uit de rotsen. Zonder powertools. Gooi daar nog een paar back en front flips achteraan en je krijgt ongelooflijk beelden. Met al enkele jaren ook een Belg bovenop die berg in de VS natuurlijk. Thomas ‘Tommy G’ Genon is absolute wereldtop in het mountainbiken, neemt al voor de zevende keer deel en werd vorig jaar vijfde.

Thomas ‘Tommy G’ Genon

“Extreem zware omstandigheden”

“De omstandigheden waarin we moeten rijden zijn extreem zwaar”, aldus de 26-jarige Belg. “De hitte, de steile hellingen en het feit dat we zelf onze track uit de rotsen moeten houwen maken van Red Bull Rampage een unieke wedstrijd. En een gevaarlijke! Een normale slopestyle-wedstrijd lijkt kinderspel naast Utah. We kiezen zelf hoe we rijden, en hoe moeilijk we het onszelf maken. De focus ligt niet op de tricks, maar vooral op heelhuids beneden geraken. Er zijn niet al te veel regels. Dat zegt genoeg.”

Hakken maar

Het concept van Red Bull Rampage is simpel. De riders moeten samen met hun team een eigen parcours uittekenen in de bergen. Ze krijgen vier dagen om te hakken, slijpen en kerven, en vier dagen om te trainen voor de wedstrijd. En te bepalen welke tricks ze op  het publiek loslaten. Op de dag van de waarheid krijgen ze twee kansen om zo spectaculair mogelijk af te dalen. Een jury geeft punten. De waaghals met met het meeste punten wint.

“Het is de hemel én de hel”, klinkt het bij Genon. “Je moet fysiek helemaal top zijn, en ook mentaal sta je best stevig in je schoenen. Enkel dan stap je op de fiets. Enkel dan scheur je naar beneden. De voorbereiding zelf verschilt niet echt met mijn normale trainingen. Op de fiets na natuurlijk. De lijnen op Red Bull Rampage vereisen immers een grotere en zwaardere fiets, met meer suspension. Maar de run zelf blijft hetzelfde principe: knallen!”

Le plat pays

Genon neemt al voor de zevende keer deel aan Red Bull Rampage. En elke keer opnieuw verbaast de MTB-wereld zich over hoe iemand uit België – een van de vlakste landen ter wereld – zich kan meten met de wereldtop freeride MTB.