Libanees president bereid in gesprek te gaan met betogers

Libanees president bereid in gesprek te gaan met betogers
Libanees president bereid in gesprek te gaan met betogers

Libanees president Michel Aoun is bereid een constructieve dialoog aan te gaan met de betogers, en hij zal blijven vechten tegen corruptie. Dat meldde de president vandaag tijdens een toespraak die de betogers niet kon bekoren. “Ik ben bereid om afgevaardigden van de betogers te ontmoeten en naar hun eisen te luisteren”, heeft Aoun verklaard tijdens zijn eerste toespraak op televisie sinds de start van de betogingen vorige week. De afgelopen acht dagen vonden er in zijn land protesten plaats tegen de slechte huidige economische situatie. De betogers beschuldigen de politieke klasse van wanbeleid, het verspillen van overheidsmiddelen en corruptie.

Eerder deze week stelde de regering een economisch plan voor, dat steun kon vinden bij de president, die het “een eerste stap om hervormingen in Libanon door te voeren” noemde.

Tot nu toe hebben de betogers de economische hervormingen van de regering afgekeurd. Die hervormingen houden onder meer een daling van 50 procent van de lonen van voormalige en huidige wetgevers en ministers in, de afschaffing van het ministerie van Informatie en verschillende andere overheidsinstellingen, en de oprichting van een anticorruptiecomité. Aoun heeft ook laten doorschemeren dat de huidige regering herzien moet worden, zonder er verder op in te gaan.

De president kon met zijn toespraak de tienduizenden betogers niet overtuigen, maar tientallen van zijn aanhangers verzamelden voor het Justitiepaleis om hun steun aan de president te betuigen. Scholen, universiteiten en banken in Libanon blijven gesloten, doordat betogers hoofdwegen die naar de hoofdstad leiden blijven versperren.

Bron: Belga