Jupiler Pro League – Overleg tussen Nederlandse en Belgische topclubs over BeNeLiga gaat voort

Jupiler Pro League - Overleg tussen Nederlandse en Belgische topclubs over BeNeLiga gaat voort
Jupiler Pro League - Overleg tussen Nederlandse en Belgische topclubs over BeNeLiga gaat voort

Een akkoord over een BeNeLiga is er nog lang niet, maar de gesprekken tussen enkele Nederlandse en Belgische topclubs worden wel iets concreter. Momenteel ligt een competitie met achttien ploegen op tafel. Acht daarvan zouden uit de Jupiler Pro League komen, de andere tien uit de Nederlandse Eredivisie. “Maar we pinnen ons niet vast op deadlines”, stelt Bart Verhaeghe, die als voorzitter van Club Brugge mee de kar trekt. In juni lichtte de G5 (Anderlecht, Genk, Gent, Club Brugge en Standard) de rest van de Belgische profclubs in over de interesse in een BeNeLiga. Er werd een consultant aangesteld om de haalbaarheid van zo’n Belgisch-Nederlandse clubcompetitie na te gaan. Deze vrijdag is er opnieuw overleg gepland. Naar verluidt zou ook Peter Bossaert, CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), aanwezig tekenen.
“Het kan snel gaan. Als de BeNeliga er volgend seizoen niet komt, kan dat zeker gebeuren in de twee volgende seizoenen”, laat voortrekker Verhaeghe dinsdag optekenen bij de gerespecteerde Franse krant Le Monde. In een korte reactie nuanceert de Club-voorzitter. “Het kan snel gaan, maar we pinnen ons niet vast op deadlines.” Verhaeghe beseft natuurlijk wel dat het momentum aan Belgische zijde er is, nu het tv-contract eind dit seizoen afloopt. Mede omdat de G5 speelt met het idee van een BeNeLiga is er zelfs nog geen akkoord over de collectieve verkoop van de mediarechten. Het tv-contract van de Eredivisie loopt echter nog tot 2024, wanneer er ook een grote hervorming van de Europese clubcompetities moet worden doorgevoerd.
Er ligt momenteel een BeNeLiga op tafel van 18 ploegen, waarvan 10 Nederlandse en 8 Belgische. “Onze ambitie is om het eerste land achter de grote vijf te worden. De BeNeLiga kan die kloof verkleinen”, aldus nog Verhaeghe in Le Monde. “Een competitie die een markt opent met 28 miljoen consumenten, dat zorgt immers voor economische voordelen.”

Bron: Belga