Gentse klimaatjongeren willen betogen ondanks weigering burgemeester

Klimaatactivisten van Students For Climate mogen donderdag geen betoging organiseren in Gent. Burgemeester Mathias Declercq (Open Vld) weigert de klimaatactie omdat die niet de vereiste maand op voorhand is aangevraagd en er die dag ook Europees voetbal gespeeld wordt. Dat de burgemeester geen uitzondering toestaat omdat het fenomeen niet “hyperactueel” is, schiet de jongeren in het verkeerde keelgat.
Volgens De Clercq verschaffen de organisatoren onvoldoende informatie om een juiste inschatting te maken van het risico dat met de optocht gepaard gaat. Bovendien is de politiecapaciteit beperkt omdat die dag zowat 1.200 supporters van de Duitse voetbalclub Wolfsburg naar het stadscentrum afzakken naar aanleiding van een wedstrijd tegen KAA Gent.
De klimaatjongeren hebben het voorbije jaar al een reeks acties georganiseerd in Gent en verwachtten deze keer zowat 500 deelnemers. De weigering aanvaarden ze niet en de activisten beloven dat een “harde kern” alsnog zal afzakken naar de Gentse stadshal. “Bizar hoe acties om deze objectief spoedeisende situatie aan te kaarten, afgescheept worden met het excuus dat het geen hyperactueel fenomeen meer is”, vinden de jongeren. “Een parafrase die de geschiedenisboeken in zou kunnen gaan.”
Het kabinet van burgemeester De Clercq geeft aan dat de politie ter plaatse in dialoog zal gaan met de manifestanten, indien die de weigering naast zich neerleggen.

bron: Belga