Brexitwet neemt eerste horde in Brits parlement

Brexitwet neemt eerste horde in Brits parlement

Het Britse Lagerhuis heeft vanavond het licht op groen gezet voor het afsluiten van de plenaire behandeling van de brexitwet, een eerste horde voor het brexitakkoord van premier Boris Johnson. De parlementsleden buigen zich nu over de spoedbehandeling van de wet, maar die stemming dreigt uit te draaien op een verlies voor de regering. Het Lagerhuis begon vandaag met de bespreking van de Withdrawal Agreement Bill – of ‘WAB’ – de wet die het brexitakkoord dat Johnson vorige week sloot met de EU in nationale wetgeving moet omzetten. De stemming draaide rond de vraag of die wet wordt goedgekeurd in tweede lezing, wat betekent dat de plenaire behandeling ervan wordt afgerond en de tekst naar de bevoegde commissies kan. 329 parlementsleden stemden daarvoor, 299 tegen.

Een eerste horde is dus genomen, maar de tweede stemming van vanavond – die momenteel aan de gang is – dreigt een pak moeilijker te worden voor de regering. Die gaat over de versnelde behandeling van de wet, waardoor die op het einde van de week al bekrachtigd kan worden. Ongezien voor wetgeving van die omvang.

Wordt de spoedprocedure inderdaad verworpen, dan lijkt een ordelijke brexit op 31 oktober zo goed als onhaalbaar. De regering heeft al gezegd dat ze de brexitwet in dat geval terug zal trekken uit het parlement en zal aansturen op vervroegde verkiezingen, nog voor Kerst.

bron: Belga