“Adoptiecentrum mag eigen fouten onderzoeken”

Adoptiecentrum mag eigen fouten onderzoeken

Het onderzoek naar adoptiefraude waarmee de Vlaamse overheid deze week van start gaat, ligt nu al onder vuur. Slachtoffers klagen dat ze niet betrokken werden bij de samenstelling van het expertenpanel, terwijl dat wel beloofd was. Ze vrezen een schijnvertoning. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. Vrijdag wordt het startschot gegeven voor een grootschalig onderzoek naar interlandelijke adoptiefraude. Dat werd vlak voor de verkiezingen besteld door toenmalig Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), nadat er getuigenissen waren verschenen over gesjoemel in Ethiopische adoptiedossiers. Vlaanderen wil nagaan of er de voorbije decennia fouten zijn gemaakt.

Slachtoffers van de fraude en andere geadopteerden zouden daarin een belangrijke rol spelen, werd beloofd. Nu blijkt echter dat vorige zomer in alle stilte een expertenpanel is samengesteld waarin geen enkele ervaringsdeskundige zetelt.

“Jullie proberen ons opzij te schuiven”, reageren 23 geadopteerden boos in een brief aan huidig welzijnsminister Wouter Beke (CD&V). “Bovendien stellen we vast dat het Vlaams Centrum voor Adoptie een leidende rol krijgt in het onderzoek. Dat is uiterst problematisch.” Het VCA heeft de voorbije jaren mogelijk zélf fouten gemaakt en zou volgens de ondertekenaars dus zeer ver van het onderzoek gehouden moeten worden.

Minister Beke zegt de brief te “appreciëren” en vindt het een goed idee om ervaringsdeskundigen op te nemen in het expertenpanel. Hij benadrukt dat het onderzoek wel degelijk onafhankelijk gevoerd zal worden.

bron: Belga